گزارش و تحلیل در خصوص آتش سوزی گمرک اسلام قلعه

Home Page Gallery

آزاد

مورخ: 29 دلو 1399

افغانستان کشوری است مستعمره – نیمه فئودال که توسط اشغال‌گران امپریالیست به سردمداری امپریالیزم لجام گسیختۀ امریکا به تاریخ 7 اکتوبر 2001 میلادی مورد تجاوز و لشکر کشی قرار گرفت و سپس رژِیم دست‌نشانده آنان بر اریکه قدرت تکیه زد. اشغال‌گران امپریالیست از آوان تجاوز و لشکرکشی به افغانستان، تمامی زیربناهای اقتصادی – سیاسی – نظامی – فرهنگی و اجتماعی را مطابق خواست خویش تغییر دادند.
رژِیم دست‌نشانده کنونی تحت ریاست اشرف غنی ( شاه شجاع چهارم) نیز شرایط بغرنجی را برای توده‌های ستم‌دیده این دیار خلق نموده است که دمار از روزگار مردم در آورده و هر روز فقر، بدبختی، بیکاری و هزاران هزار معضل اجتماعی دیگر دامان توده‌ها را گرفته است. هرات که مرکز تمدن و همچنان مرکز ثقل اقتصاد افغانستان به شمار می‌رود، به یک شهر کاملاً نا امن مبدل گشته است. همه روزه هزاران جوان بیکار درین شهر و ولسوالی‌های پانزده گانه آن وجود دارد که از فرط بیکاری با فقر مضاعف دست و پنجه نرم می‌کنند.
درین حال و هوای بد اقتصادی، گمرک هرات به عنوان یکی از بزرگترین منابع درآمد دولت افغانستان به‌شمار می‌رود و مطابق آمار ارائه شده وزارت مالیه رژیم صرفا در سال 1394 در آمد گمرک هرات اضافه‌تر از ۱۴ میلیارد و ۶۹۹ میلیون افغانی بوده است، به عین ترتیب در سال‌های 1395، 1396 و 1397 آمار و ارقام با تغییرات دو میلیارد افغانی کم و زیاد، به جیب وزارت مالیه رژِیم دست‌نشانده ریخته شده است.
سپس در سوم ثور 1398، رهبری وزارت مالیه رژیم به فرمان اشرف غنی (شاه شجاع چهارم)، با این ادعا که تسهیلات زیادی برای تجار ملی، سرمایه گذاران و متشبیثین به میان خواهد آمد، تصمیم گرفت تا گمرک هرات را از مرکز شهر به شهرک اسلام قلعه انتقال دهد. آنان یکی از اهداف این کار را مبدل نمودن اسلام قلعه به مرکز تجارتی و زون اقتصادی، انکشاف شهری ولسوالی‌های اسلام قلعه، کوهسان، غوریان و زنده جان ولایت هرات، مبارزه علیه فساد اداری و قاچاق اموال، جلوگیری از تغییر جنس و ایجاد شغل دایمی برای بیش از ده هزار تن خواندند. در نهایت سیاست شوم پشت پردهی و مافیایی شانرا در انتقال گمرگ انجام دادند و با انتقال گمرک هرات به مرز اسلام قلعه، هزاران نفر به صفوف بیکاران جامعه افزوده شد، و در طرف دیگر، غارت و چپاول و فساد گسترده در مرز اسلام قلعه به اوج خود رسید. توریالی طاهری، معاون شورای ولایتی هرات می‌گوید: «اداره محلی هرات در امر مبارزه با فساد در گمرک هرات کاری نکرده است. در فساد گمرکی دست عدۀ از افراد مافیا و زورمندان است و روزانه بالاتر از 100 موتر باربری را از گمرک انتقال می‌دهند.» همچنان وی می‌افزاید، که روزانه حدود 70 میلیون افغانی عواید گمرک به جیب افراد مشخص می‌رود. اما در مورد هویت این افراد چیزی نمی‌گوید.
بناء گمرک اسلام قلعه با چنین طرحی یعنی در اصل زد و بند سیاسی و مساعد نمودن عواید بالا برای باندهای مافیائی انتقال یافته است. از طرف دیگر موضوع و معضل کنونی که در مرز اسلام قلعه با آتش گرفتن گمرک ختم گردیده است، شامل دو بخش خواهد بود:
بخش اول ) موضوع فساد گسترده در گمرک اسلام قلعه
بخش دوم) دخالت‌های سیاسی ایران

بخش اول ) موضوع فساد گسترده در گمرک اسلام قلعه

 

در بخش فساد گسترده در بالا تا حدودی توضیحات داده شده است، اما در مورد آتش سوزی، چرا و چگونگی این واقعه ” فدراسیون اتاق‌های تجارت هرات ” در یک کنفرانس خبری از طریق تلویزیون محلی هرات چنین گفت: « مسئولین محلی مسئول آتش سوزی گمرک اسلام قلعه اند، زیرا یک واسطه در گمرک اسلام قلعه دچار مشکلات شده بود، و اجازه خروج از گمرک را خواسته، اما مسئولین محلی اجازه بیرون شدن به دریور را نمی‌دهند، سپس واسطه نقلیه آتش می‌گیرد و آتش گرفتن این واسطه سبب آتش سوزی عظیم گمرک اسلام قلعه شده است». اگر به گفته خود مسئولین رژیم اکتفاء کنیم دیده می‌شود که بازهم مقصر اصلی خود حاکمیت دست‌نشانده رژیم پوشالی و فاسدین حاکم بر گمرک اسلام‌قلعه است زیرا یک احتمال وجود دارد که این آتش سوزی آگاهانه باشد:
1. زمانی که آتش سوزی در گمرک اسلام قلعه صورت می‌گیرد وسایط نقلیه داخل گمرک تلاش می‌کنند که از گمرک بیرون شوند، ولی بسیاری از وسایطی که از داخل گمرک بیرون شده بودند توسط قلدران منطقه به غارت برده می‌شود.
2. برای این‌که در بازار غارت شان رونق بیشتری صورت بگیرد، توسط مامورین موظف شده خود، تایرهای یک عراده موتر، برای سد راه شدن و راه بندی در دروازه خروجی گمرگ، به مرمی زده می‌شود و بعد از پنچر شدن ِ هر چهار تایر موتر و با راه بندی راه این فاجعه عظیم بوجود می‌آید.
فعلا گمرک اسلام قلعه برای یک هفته بروی تمام وسایط حمل و نقل مسدود گردیده است. در این مدت هیچ موتری گمرک نخواهد شد.
این آتش سوزی که روز شنبه مورخ 25 دلو 1399 ساعت یک بعد از ظهر به وقوع پیوست باعث خسارات هنگفت مالی بر اقتصاد افغانستان گردید.

طبق گفته اتاق‌های تجارت بیش از یک‌هزار واسطه نقلیه و تانکر حامل مواد سوخت، آتش گرفته و از بین رفته است و بیش از صد موتر نیز توسط مردم محل به غارت برده شده اند. درین میان میزان خسارات وارده بر تاجران در آتش سوزی گمرک اسلام قلعه به بیش از 500 میلیون دالر گفته شده است و حدود 70 زخمی نیز بر جای گذاشته است.
اما سرمایه‌داران دلال درین میان به هر طریق ممکن منافع شان‌را تامین میکنند و این خسارات دقیقاً که بر شانه‌های مردم زحمتکش افغانستان سنگینی خواهد کرد و قیمت اجناس بطور اتوماتیک بالا خواهد رفت. چنانچه همین اکنون در هرات تا کابل قیمت نفت و گاز بالا رفته است.
سید وحید قتالی والی هرات که به محل حادثه رفته بود، از طریق رسانه ها اعلام کرد که:
– به تعداد 400 عراده موتر به مرکز شهر هرات انتقال داده شده است.
– به تعداد 1500 عراده موتر به کشور ایران داخل گردیده است.
– به تعداد 500 عراده موتر در عقب مرز نگه داشته شده است تا از سوختن در آتش مصئون بماند.
– و حدود یک میلیون افغانی لوازم و تجهیزات برقی شرکت برشنا – هرات نیز خساره مند گردیده است.
با یقین کامل باید بیان نمود که دستگیری دو تن از سربازان و مامورین عادی گمرک نمی‌تواند باعث فروکش کردن آتش خشم مردم و توده‌ها از رژیم دست‌نشانده گردد، هرچند که تمام مسائل را در نهایت به پای همین مامورین پایین رتبه دولتی ختم می‌کنند تا کسی از مافیای گسترده فساد گمرکی نامی نبرد و نشانی نباشد و تا آنانی‌که عامل و حمل و در راس این فاجعه بزرگ اقتصادی قرار دارند تبرئه گردند و این موضوع را مانند هزاران جنایت دیگر ماست مالی نمایند، بدون شک که با دروغ های شاخ دار اذهان عامه را پر کرده می‌روند تا دهن مردم ازین جنایت بسته گردد و این قضیه نیز مانند هزاران قضیه دیگر به تاریخ سپرده خواهد شد.
آیا نباید در مقابل این فاجعه اقتصادی در سطح ملی واکنش نشان داد؟
حال سوال اینجاست که پشت این واقعه بزرگ آتش سوزی دست کیست؟
آیا دولت خود عملا پشت پرده این‌کار را نموده است؟ یا مافیای بزرگی که در هرات بدست چند نفر لومپن می‌چرخد صورت گرفته است؟
چرا وقتی می‌گویند که گمرک هرات یکی از جمله بزرگترین گمرکات درسطح کشور است دولت دست‌نشانده هیچ اقدامی پیش‌گیرانه ای را برای فراهم نمودن یک تعمیر مجهز با تمام امکانات اطفائیه در آنجا را نکرد؟
آنقدراین دولت دست نشانده و خائین بی‌کفایت و مزدور است که اطفائیه خودش نتوانست آتش بزرگ را مهار کند که دست گدایی به جانب کشور ایران دراز نموده و از موترها و طیاره‌های اطفائیه آن کشور طلب همکاری نمود، ایران هم‌چنان در این آتش سوزی بزرگ دخیل است و برای این‌که سر و صدای بیشتر علیه آن بالا نگردد اقدام به کمک نمودن در مهار آتش سوزی نمود و به تعداد 10 عراده موتر اطفائیه و همچنان دو هواپیمای اطفائیه خویش را برای مهار آتش به مرز اسلام قلعه فرستاد.

بخش دوم) دخالت های سیاسی ایران

چرا وقتی موضوع آتش سوزی گمرک اسلام قلعه مطرح می‌شود، حدس و گمان‌ها رو به طرف ایران می‌شود؟ این‌جا دلیل بسیار متبارز می‌تواند وجود داشته باشد.

ایران در سال 1393 خورشیدی طرح انتقال آب سیستان تا ” کشت پاییزه” را با استفاده از منابع صندوق توسعه ملی آغاز نمود. برای طرح سیستان در دو مرحله سرمایه‌گذاری صورت گرفت. مرحله اول 500 میلیون دالر و در مرحله دوم 350 میلیون دالر، تا بتوانند بر اساس این طرح مقدار آب که از مرز بعنوان آب‌های فرامرزی از مرز مشترک افغانستان وارد ایران می‌شود انتقال دهند. با روی دست گرفتن این طرح 850 میلیون دالری، قرار بود مناطق زابل تا کشت پاییزه تحت آبیاری قرار گرفته و منتفع گردد، اما افتتاح بند کمال خان نیمروز توسط اداره ملی تنظیم امور آب رژیم باعث خلق سر و صداها پیرامون حق آبه فرامرزی ایران گردید و بنا به جلسه ای که ایران تدارک دیده بود، گفته اند که با افتتاح بند کمال خان نیمروز 850 میلیون دالر هزینه سرمایه گذاری ایران حیف و میل میگردد. بنا به گفته مقامات ایرانی رودخانه هیرمند تنها منبع آب سیستان محسوب می شود. حوزه آبریز آن در داخل خاک افغانستان قرار دارد که از دامنه جنوبی کوه های هندوکش در حوالی کابل سرچشمه می گیرد و پس از طی حدود 1000 کیلومتر و با شیب متوسط یک متر در سه کیلومتر در خاک کشور ما، در محلی به فاصله یک کیلومتری بالا دست “دورودی” وارد خاک ایران میشود. از همین روی در منطقه ای بنام ” چهار برجک” در بالا دست بند کمال خان در ولایت نمیروز که آخرین استیشن اندازه گیری قبل از ورود آب به ایران است به فاصله 65 کیلومتری محل ورود این دریا قرار دارد که 5 میلیارد و 960 میلیون متر مکعب ظرفیت آن گزارش شده است.
با اعمار بند کمال خان نیمروز ، مقامات ایرانی از هزینه سرمایه گذاری شده 850 میلیون دالری خویش در خصوص طرح انتقال آب سیستان تا “کشت پاییزه” به شدت اظهار نگرانی کرده اند. از همین رو، سوالاتی خلق میشود مبنی بر اینکه وقتی ایران ازین ناحیه با ضرر 850 میلیون دالری مواجه گردد، آیا نمیتواند طرح خساره اقتصادی بر گمرک هرات را برنامه ریزی نماید؟ بناء سیاست خارجی و تبانی با شرکای مافیای داخلی می‌تواند این طرح را به قوت عملی نماید.

هم‌وطنان عزیز!

ما بارها گفته ایم، عامل و بنیاد تمام فسادهای گستردۀ مافیایی و جنایات هولناک و مهلک، فقر و بی‌خانمانی، آوار‌گی و دربدری و همه‌ی فلاکت‌باری‌ها افغانستان، اشغال‌گران امپریالیست و رژیم پوشالی اند.

اشغال‌گران امپریالیست به سردمداری امپریالیست اشغال‌گر امریکا، بر خائین‌ترین، مفسدترین و میهن فروش‌ترین افراد جامعه تکیه کرده است، و تمام امایل و خواسته‌های خود را بواسطه آن‌ها در جامعه اجرا می‌کند. چاکر منشی و غلامی، ذات رژیم دست نشانده است، و سال‌هاست که از در و دیوار روزگار باران خون می‌بارد، و هر خانه را در غم و ماتم عزیزی نشانده‌اند. و هیچ انتظاری جز قتل و غارت و بی‌عدالتی و ناامنی و بیکاری ازین رژیم نمی‌توان داشت. نظام و دولتی که یک مشت جانی و وطن فروش و خائن در یک دسترخوان جمع شدند و از خون جوانان این وطن لذت و مفاد ها می‌برند و بر میل طبل اشغال‌گران می‌رقصند.

با اتحاد و همدلی و هم‌صدایی و هم‌زبانی باید علیه هر نوع تعصبات و تبعیضات ملیتی – جنسیتی – قومی – نژادی، منطقه‌ای… که از سوی اشغال‌گران امپریالیست و رژیم پوشالی دامن زده می‌شود، ایستادگی نماییم و مبارزه کنیم. و تنها راه حل نجات توده‌های زحمتکش و ستم‌دیده افغانستان از بحران وحشت زای کنونی، اتحاد توده‌ها برای برپایی و پیش‌برد مقاومت همه جانبه ملی مردمی و انقلابی علیه اشغال‌گران امپریالیست، خاینین ملی دست‌نشانده و اشغال‌گران مرتجع داعشی می‌باشد.

به امید فردای عاری از هر گونه استثمار فرد از فرد!

پیش به سوی یک آینده درخشان و استقرار جامعۀ دموکراتیک نوین!